Erityisluokka: digitalisaatio opetuksen tukena

Syksy on ollut kaikin puolin todella kiireinen. Kyselin instagramin puolella olisiko kiinnostusta opetusta tukevaan materiaaliin blogipostauksen muodossa ja useampi toivoi postausta, vaikka se meneekin hieman sivuun tästä terveys- ja hyvinvointiteemasta. Tässäpä siis ensimmäinen postaus, joka keskittyy muutamaan alustaan ja peliin, joita itse aion hyödyntää/olen hyödyntänyt opetuksessa.

Jatkossa tulen vinkkaamaan myös muusta opetusmateriaalista, koska aion ainakin itse jälleen täydentää omaa opetuspakettiani erityisopetukseen soveltuvin materiaalein. Haluan kuitenkin ensin myös testata näitä opetuksessa, jotta tiedän niiden toimivan, kuten olen ajatellut.

Kahoot!

Tietovisa-alusta, jolle kirjaudutaan ja josta löytyy jo valmiina monia suomenkielisiä ”visoja” eri aiheisiin. Itse olen merkinnyt suosikkeihin jo kasvitunnistus-, planeetta-, historia- ja fysiikkavisoja. Kaikkea ei siis tarvitse luoda itse, vaan valmista materiaalia löytyy jo.

Opiskelijoiden ei tarvitse rekisteröityä sivustolle, vaan he pääsevät pelaamaan yhteispeliä pin-koodin avulla. Kahoot! -sivustosta oli selkeää tietoa täällä, jossa oli listattu myös kyselytyypit:

 • Quiz eli tietovisa on käytetyin Kahoot -peli. Siinä tallennetaan vastaajien ajat sekä pisteet ja katsotaan lopuksi kuka voitti tiedolla ja nopeudella pelin. Nopeista vastauksista saa lisäpisteitä.
 • Discussion eli keskustelu on yksittäinen kysymys, jolla saadaan luokan mielipide johonkin tiettyyn asiaan.
 • Jumble eli sekamelska on uusin Kahootin peleistä. Siinä tarkoituksena on järjestää vastaukset oikeaan järjestykseen esimerkiksi historialliset tapahtumat tai pienimmästä suurimpaan.
 • Survey eli tutkimus tai kysely on periaatteessa sama kuin Quiz, mutta siinä ei anneta pisteitä ja näin ollen se ei ole kilpailullinen. Surveyn avulla voidaan antaa esimerkiksi palautetta tai katsoa, minkälaiset tiedot oppilailla on.

Kahoot! alustaa en ole vielä ehtinyt koittaa oppilaiden kanssa, mutta he ovat kyseistä kuulemma aiemminkin käyttäneet ja sitä nimenomaan toivoivat meillekin käyttöön. Eli oppilaita kannattaa hyödyntää, kun etsii erilaisia tapoja opettaa 😉

Quizlet

Sivusto, jolle opettajan kannattaa myöskin kirjautua ja alkaa ”koota” oppilailleen valmista materiaalia esim. ”7lk englanti” kansion alle. Kansioon pystyy lisäämään kirjautuneen oppilaskäyttäjän, jolloin oppilas löytää helposti opettajan lisäämän materiaalin. Materiaalia voi käyttää myös ilman kirjautumista. Quizlet sopii erityisen hyvin kielten opettamiseen ja kirjan kappaleiden otsikolla haettaessa löytyykin jo paljon valmista materiaalia esim. kappalesanaston harjoitteluun.

Quizletin toiminnoista oli jälleen koottu täällä selkeästi toimintavaihtoehdot:

 • Learn: tehtävien kuulustelu, ohjelma esittää kysymyksen ja antaa valita neljästä vaihtoehdosta
 • Flashcard: toiminto, jossa voi tutustua sanastoon, kuunnella sanat ja merkitä itselle vaikeat sanat.
 • Write: Ohejlma näyttää sanan ja opiskelija kirjoittaa sen
 • Spell: Ohjelma puhuu sanan ja opiskelija kirjoittaa sen
 • Test: Koe, ohjelma kysyy kysymyksiä, oiskelija kirjoittaa vastaukset. Kaikkien kysymysten jälkeen ohjelma arvio kokeen.
 • Match: Peli, jossa sanat ovat pitkin ruutua ja opiskelijan tehtävä on vetää oikeat parit päällekkäin.
 • Gravity: Peli jossa sanat putoavat ruudulla ja opiskelijan tehtävä on kirjoittaa sana ennekuin se osuu asteroidina maahan.
 • Live: Reaaliaikainen koe jossa pelataan toisia käyttäjiä vastaan joukkueina.

Saarella -opetuspeli

Kyseinen peli tuli myöskin tutuksi oppilaiden toimesta. Kyseessä on yhteistoiminnallisuutta lisäävä peli, jossa opettaja aloittaa pelin ja oppilaat saavat pin-koodin, jolla kirjautua omilla puhelimillaan/tableteilla pelaamaan. Koko porukka haaksirikkoutuu saarelle tietyksi ajanjaksoksi. Tehtävänä on selviytyä hengissä yhteistoimin. Alueita aletaan ensin tutkia ja rakennetaan peltoja ja hakataan metsää. Aina tietyn ajan jakson kuluttua (”kuukausittain”) tulee äänestää miten ryhmä haluaa toimia esim. rakennetaanko jo hakatuilla puilla suoja vai säästetäänkö puut ja rakennetaan vasta myöhemmin isompi suoja. Saarella -peliin löytyy hyvä ohjevideo täältä.

Äänikirjat

Lisäksi nykyisin on paljon tarjolla äänikirjoja jo kustantajien puolesta. Editan kirjasarjoista löytyy pilvipalvelu, josta oppilas voi kuunnella myös kotoa kirjoja. SanomaProlla puolestaan on käytössä Arttu -sovellus, joka ladataan puhelimeen. Haluttu kirjasarja valitaan ja sivu kuvataan puhelimella, jonka jälkeen kirjan sivu ”herää eloon”.

Tukea tarvitseville löytyy myös Celia, joka on suunnattu siis nimenomaan vamman, sairauden tai muun vastaavan syyn vuoksi äänikirjoja tarvitsevalle. Se ei siis ole kaikkien oppilaiden ulottuvilla ja yleensä Celian käyttöön löytyy koulusta vastuuopettaja. Tavallisimmin hän on koulun laaja-alainen erityisopettaja. Celiasta löytyy paljon oppikirjoja äänikirjoina, mutta myös koskettelu- ja pistekirjoja lainaan. Esimerkiksi peruskoulun ja lukion uuden oppimissuunnitelman mukaiset, Celiasta löytyvät kirjat ovat täällä listattuna.

Siinä siis muutama, joilla pääsee varmasti hyvin alkuun 🙂

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s