Olen valmis

Eilen, 5.4.2019, oli Suomen ylikulutuspäivä.

Tämä tarkoittaa, että suomalaiset ovat kuluttaneet laskennallisesti osansa maapallon luonnonvaroista. Maailmanlaajuinen ylikulutuspäivä osuu yleensä elokuulle, joten me suomalaiset olemme jo kammottavat neljä kuukautta edellä tätä. Luonnonvarojen kulutus ylittää nyt siis laskennallisesti maapallon kyvyn tuottaa uusiutuvia luonnonvaroja ja käsitellä fossiilisista polttoaineista aiheutuvia hiilidioksidipäästöjä. Tarvitsisimme 3,8 maapalloa, jos kaikki eläisivät kuten me suomalaiset.

On selvää, että nyt viimeistään on ruvettava toimiin. Siksi…

Olen valmis vähentämään entisestään uutena ostetun tavaran määrää ja ostamaan mahdollisimman paljon käytettynä. Uutena ostettaessa olen valmis valitsemaan mahdollisimman kestäviä ja mahdollisimman kierrätettävissä olevia tuotteita, vaikka ne maksaisivat enemmän. Olen valmis harkitsemaan yhä tarkemmin, mitä todella tarvitsemme, turhan kuluttamisen sijaan. Olen valmis vastustamaan mielitekoja ja ostamaan harkiten tarpeeseen.

Olen valmis edelleen ostamaan kestävää kehitystä tukevaa kahvia. Olen valmis lisäämään kasvisruoan määrää, niin paljon kuin terveydellisistä syistä on mahdollista. Ennenkaikkea olen valmis suosimaan lähellä tuotettua satokausiruokaa ja turvaamaan vitamiinien saantia entistä enemmän kotimaisista marjoista ulkomaisten hedelmien sijaan. Olen valmis keräämään marjoistamme suurimman osan itse.

Olen valmis vähentämään ruokahävikkiämme sekä harkitsemaan entistä tarkemmin uunin lämmityksen tarpeellisuutta. Olen valmis keskittämään uunissa valmistettavat ruoat samoihin aikoihin.

Olen valmis vähentämään entisestään kemikaalikuormaa ja luopumaan suurimmasta osasta nestemäisiä puhdistusaineita. Astianpesuaineena olen valmis kiinnittämään jatkossakin huomiota aineen ympäristöystävällisyyteen. Olen valmis käyttämään tarvittavaan puhdistukseen ruokakaapista löytyviä aineita.

Hygieniatuotteissa olen valmis siirtymään kokonaan sertifioituun luonnonkosmetiikkaan ja suosimaan nestemäisten tuotteiden sijaan palatuotteita (kuten palasaippuaa).

Olen valmis laskemaan asuntomme lämpötilaa entisestään ja satsaamaan patjoissa ja petivaatteissa mahdollisimman pitkälti kompostoitaviin materiaaleihin.

Olen valmis jatkossakin ostamaan mahdollisimman suuren osan vaatteista kierrätettynä ja varmistamaan, että uutena ostetut olisivat mahdollisimman eettisesti sekä ekologisesti tuotettuja ja kestäviä. Olen valmis tarvittaessa ompelemaan lapsille eettisesti ja ekologisesti tuotetuista kankaista vaatteita. Olen valmis huoltamaan vaatteita ja kenkiämme, jotta ne kestävät mahdollisimman pitkään.

Olen valmis siirtymään mahdollisuuksien mukaan kalliimpaan ekosähköön ja vähentämään sähkönkulutustamme entisestään. Olen valmis tinkimään vedenkulutuksestamme.

Olen valmis kierrättämään ja myymään tai lahjoittamaan tarpeetonta tavaraa eteenpäin. Olen valmis keräämään muovit jatkossakin ja kiikuttamaan ne erikseen muovinkeräyspisteeseen. Olen valmis lajittelemaan jätteet myös silloin, kun emme ole kotona. Olen valmis tarvittaessa kantamaan jätteet mukanani, kunnes kierrätyspiste löytyy.

Olen valmis kantamaan kaupassa mukanani omia kestokasseja -niin ostoskasseja kuin kestohevipussejakin. Olen valmis suosimaan mahdollisimman paljon ei pakattuja tuotteita.

Olen valmis siirtymään muovituotteista kestävämpiin vaihtoehtoihin. Suosimaan lasiastioita, teräsjuomapulloja ja luopumaan vähitellen kokonaan muovikelmun sekä folion käytöstä. Olen valmis vähentämään talouspaperin kulutusta ja käyttämään ekologisista sekä kierrätysmateriaaleista valmistettuja rättejä.

Olen valmis vähentämään ”turhia” ajomatkoja ja yhdistämään entistä enemmän menoja. Olen valmis harkitsemaan tarkemmin lentämistä, suosimaan kotimaanmatkailua ja kompensoimaan lentojen aiheuttamia päästöjä.

Olen valmis pyrkimään asumisessa mahdollisimman ekologiseen vaihtoehtoon, vaikka se tarkoittaisi keskivertoa ahtaammin asumista tai kalliimpia satsauksia esim. materiaaleihin ja lämmitysvaihtoehtoihin.

Olen valmis kasvattamaan lapsistani ympäristön ja ekologian huomioon ottavia ihmisiä. Olen myös valmis ammattini puolesta jakamaan tietoa sekä blogini kautta että suoraan oppilailleni. Ennen kaikkea teoin.

Olen valmis tekemään oman osuuteni, jotta lapsemme voivat jatkossakin nauttia lumesta. Talvesta. Soista. Kauniista luonnon metsästä. Tuntureista. Puhtaasta ilmasta. Puhtaasta vedestä.Somessa kiertää hashtag #olenvalmis. Sen tarkoitus on kertoa päättäjille, että olemme valmiita muuttamaan elintapojamme, jotta ilmastonmuutos saataisiin pysäytettyä. Sen tarkoitus on kertoa, että vaadimme poliittisia päätöksiä luonnon puolesta. Myös äänestämällä voit valita, millaisia asioita ajava eduskunta meille muodostuu.

Olen valmis -postauksia on tullut myös muilta bloggareilta:

Huikkaa toki alle, jos itsekin olen aiheesta kirjoittanut. Jaetaan ajatuksia ekologisemmasta elämästä.

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s