Maidoton ja gluteeniton bataattilaatikko

 

Näin itsenäisyyspäivän jälkeen on mukavaa alkaa miettiä joulua. Meille on vakiintunut joulun perinteisten laatikkoruokien joukkoon bataattilaatikko. Gluteenittoman ruokavalion myötä kunnollinen, imelletty perunalaatikko jäi historiaan ja se korvaantui siirapilla makeutetuilla versioilla. Ei siis aidon veroista imellettyä. Siksi perunalaatikko onkin nykyisin aika pienessä roolissa joulupöydässämme.

Bataattilaatikko sen sijaan valmistuu kätevästi niin maidottomana kuin gluteenittomanakin. Voit toki käyttää kookoskerman sijaan kuohukermaa, jos laatikon ei tarvitse olla maidoton. Myös laatikon pinnalle kannattaa käyttää tällöin voita.

Annoksesta tulee yksi uunikokkivuoallinen laatikkoa. Voit myös pakastaa laatikkomassan ”raakana” ja paistaa vasta aattoa ennen.

 

bataattilaatikko-0681

Bataattilaatikko

n.1kg bataattia (n.2-3kpl)
2 dl kookoskermaa (tai kuohukermaa)
½ dl tattarijauhoja
¼ dl kookossokeria
1 kananmuna
1 tl suolaa
½ tl inkivääriä

pinnalle tattarijauhoa ja loraus oliiviöljyä (tai voita)

  1. Kuori ja lohko bataatit kattilaan, keitä kypsiksi. Valuta vesi pois.
  2. Lisää kattilaan loput aineet ja vatkaa seos sähkövatkaimella kuohkeaksi.
  3. Kumoa bataattilaatikkomassa öljyttyyn ja tattarijauhoilla jauhotettuun uunivuokaan. Painele pintaan kuvioita lusikalla ja ripottele päälle tattarijauhoja.
  4. Pirskottele päälle mietoa oliiviöljyä tai vuole bataattilaatikon päälle voinokareita.
  5. Kypsennä bataattilaatikkoa 175°C:ssa, tasalämmässä n.1h.

 

Sieltä se joulu pikku hiljaa hiipii, oli lunta tai ei 🙂

bataattilaatikko-0674

4 kommenttia artikkeliin ”Maidoton ja gluteeniton bataattilaatikko

  1. Matti Kytömäki sanoo:

    Kunnollinen imelletty perunalaatikko onnistuu kun imeltämiseen käyttää imeltävää entsyymiä sisältävää gluteenitonta ”puhdas kaura” kaurajauhoja.

    Suomalainen kaura on periaatteessa luontaisesti gluteenitonta, mutta viljely ja viljankäsittely altistaa sen gluteenitartunnalle ja siitä syystä suomalainen kaura ei ole gluteenitonta.

    Tykkää

    • Naprapaatin vaimo sanoo:

      Oi kiitos tiedosta, en tiennyt, että kauralla onnistuu! Joskin usealle ruokarajotteiselle (kuten myös itse aikanaan) ei kaurakaan sovellu, vaikka puhdasta olisikin. Eli ongelma ei liene pelkässä gluteenissa.

      Tykkää

  2. Maria Kontu sanoo:

    Hei ja kiitos reseptistä! Tein kaurajauholla, kun sitä oli kaapissa sopivasati. Itsellä ei ollut myöskään inkivääriä, joten laitoin piparkakkumaustetta. Sitä olisi voinut laittaa ainakin 1 tl (laitoin reilut 1/2 tl), jotta maistuisi paremmin. Kananmunan unohdin laittaa (ei huomannut puutetta kyllä). Täyteläinen maku ja menee jatkoon! Ehkä voisi laittaa seuraavalla kerralla 2rkl limemehua sinne tuomaan vähän kontrastia; moinen on toisesta bataattilaatikkoreseptistä bongattua. 🙂

    Tykkää

    • Naprapaatin vaimo sanoo:

      Kiitos Maria kommentistasi! Blogi elää nyt hiljaisempaa kautta kiitos opiskelujen, kolmen pienen lapsen ja työssä käynnin täyttäessä arjen 🙂 Yritän satunnaisesti muistaa tännekin asti, kiitos sinulle!

      Tykkää

Jätä kommentti